A házadra könnyebb napelemet rakni, mint a paramotorodra

A paramotoros repülés és a napelem

A társaságban, amiben a paramotorozás hobbija köt össze minket, vannak érdekes emberek. Talán az is az egyik szépsége pont ennek a sportnak, hogy ilyen sok fajta karaktert ismerhetünk meg, és kerülhetünk velük interakcióba. Így aztán azt se sajnálom, amikor Márkkal volt lehetőségem egy kicsit többet beszélgetni, pont a napelemek terén – így legalább kicsit jobban megismertem őt, a családját, meg azt, hogy képes előrelátóan és üzleti módon gondolkodni.

A beszélgetéseink akkor kezdődtek, amikor egy igen érdekes ötlettel állt elő: nem lehetne-e a paramotorokat legalább részben napelemes energiával működtetni, és így egy csomót spórolni az üzemanyagköltségen, és segíteni a környezeten?

Az ötlet egyáltalán nem rossz, hisz azt tudjuk, hogy már a legkülönbözőbb járműveknek is elkészítették a napelemes változatát – autóknak, motoroknak, sőt, még repülőknek is. Paramotoros repülésre pedig ráadásul általában mindig napsütéses időben megy az ember, így még az energiaforrás is fix.

Elméletileg ő már rengeteget olvasott utána a napelem rendszer lehetőségeinek, és szinte minden szempontból úgy találja, hogy az ilyenek alkalmazása visszahozza az árát. Kétségek csak azért vannak benne, mert paramotorra nyilván nem talált pontos számításokat, kimutatásokat – azért ilyen még nem sok embernek jutott eszébe.

Sajnos, amint kicsit jobban beleástuk magunkat a dologba, kiderült, hogy a beruházás valószínűleg egy olyan társaságnál, mint mi, akik nyáron, hobbi szinten repülnek csak, nem térülne meg belátható időn belül. Így aztán, bár rengeteg jó dolgot hallottam a napelemektől tőle, el kellett szomorítanom, hogy ez most nem fog menni.

A házi napelemes rendszer már jobban megéri

Egy ideig ennyiben is hagytuk a dolgot, azonban egy pár hónappal később újra előkerült a téma: akkor derült ki, hogy egyáltalán miért kezdett bele abba, hogy utánanézzen a paramotorokra szerelhető napelemek kutatásának. A sok dolog ugyanis, amit olvasott erről a technológiáról, meggyőzte, hogy a saját lakásukra is ilyen kéne szerelni, azonban félt, hogy a felesége nem menne bele az ötletbe, amíg nem tudja bebizonyítani, hogy tényleg megtérül.

Eléggé meglepődtem ezen a dolgot mert, számomra teljesen új információ volt. Főleg azért, mert nekem elő tudta adni a napelemes rendszerek témáját úgy, hogy teljesen láttam, hogy miért érik meg a befektetést, így nem tudtam elhinni, hogy otthon ne tudná ezt megtenni.

Meg is kérdeztem, hogy miért gondolja, hogy a felesége nem értené meg, hogy miért fontos, hogy ne fosszilis üzemanyagok égetésével szerezzük az elektromosságot, hogyha az jöhet megújuló forrásokból is – nekik is van gyerekük, tudják, hogy mi már felelősséggel tartozunk az ő jövőjükért.

És főleg akkor, ha ezt úgy meg tudjuk tenni, hogy még olcsóbban is jövünk ki, mint korábban. Villanyszámlára se kéne már költeni, akkor mi szólhat ellene?

Mint kiderült, Márk igazából nem is gondolkodott azon, hogy hogyan magyarázná el otthon, miért fontos a napelemes rendszer, csak feltételezte, hogy valószínűleg úgyse sikerülne, ezért nem próbálta meg. Én azonban megnyugtattam, hogy azok az érvek, amiket nekem mondott, olyan erősek, hogy bárki, akinek elmondaná, egyet kéne, hogy értsen vele. Már csak azért is, mert ha jól végig nézzük, igazából nincs olyan, ami miatt valaki nemet kéne, hogy mondjon, az otthoni napelemes rendszerre, akár látott előtte bizonyítékot paramotorokon, arra, hogy megéri, akár nem.

Végül úgy sikerült őt meggyőzzem, hogy próbálja meg otthon is elmondani a napelemekről való ismereteit, hogy találtunk egy céget, ami napelemes rendszer felszerelésével foglalkozik, és akár azonnal el is tudja vállalni a felmérést és az árajánlat elkészítését. Így semmilyen részlet nem lesz kérdés, és látszik is, hogy mennyire komolyan gondolja a dolgot.

Ha valami kétség támad, akkor pedig szakértők azonnal el tudják oszlatni az összes homályt. Mármint, ha nem elég például az, hogy még a blogjukon is utána olvassanak a napelemes rendszernek, hisz ott is rengeteg cikk és érdekesség található a témáról.

Másnap Márk azzal az örömhírrel várt, hogy a felesége teljesen megértett és elfogadott mindent, amit mondott, és úgy néz ki, hogy mostantól napelemekkel fogják kiváltani a villanyszámlát. Most pedig, ha úgy van, az ő példáján láthatjuk majd élőben, hogy mennyire megéri ez a fajta energia – és ha akarjuk, meggondoljuk magunkat, és a jövőben a paramotornál is alkalmazhatjuk.